Dizel Motor Nasıl Çalışır

Dizel Motor Nasıl Çalışır

 

Dizel motorlar; içten yanmalı olarak da tabir edilen, 4 silindir üzerinde hareket eden pistonların, subaplardan gelen temiz havayı sıkıştırması ve enjektörün püskürtme yöntemi ile saldığı yakıtın, pistonların bağlı olan mili hareket etmesiyle çalışan bir sistemdir.

Bu işlem sırasıyla dört aşamada gerçekleşmektedir.

Emme zamanı

Sıkıştırma zamanı

Yanma zamanı

Egzoz Zamanı

İlk aşamada üzerinde yer alan subapların yardımı ile hareket eden pistonlar, aşağı yukarı hareket etmeye başlamaktadır. Bu sırada subaplardan içeri giren temiz hava, bu hareket esnasında sıkıştırılmaya ve ısınmaya başlar, bir nevi yakıt için uygun ısı alanı oluşturulur. Bu sırada aşağı inen piston, enjektörün açılmasına ve içeriye yakıtın yüksek basınçla püskürtmesine zemin hazırlar, içeride sıkışan ve ısınan hava, tekrar subapların açılmasına ve yakıtın egzozdan dışarı atılmasını sağlar.

Yakıtı patlamayla yüksek enerjiye dönüştürdükleri için Dizel araçlar; az yakıt ile yüksek performans göstermekte, rahat araç kullanımını desteklemektedir. 

Zorlu hava koşullarında donmaya yüz tutan yakıt, çoğu zaman araç sahiplerini zor durumda bırakmaktadır. Dizel araçlarda bulunan kızdırma bijuterileri sayesinde ısıtılan silindirler, katılaşan yakıtı eriterek yeniden motora aktif olarak iletilmesini sağlamaktadır. Bu sebeple dizel motorlar her mevsim sorunsuz araç kullanımı için seçilebilecek doğru bir alternatiftir.